Cumhurbaşkanlığınca finanse edilen ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve iki gün sürecek olan “Yasal Çerçeve ve Kapasite Geliştirme Projesinin”, “Sivil Toplum Buluşmaları” Trabzon etkinliği, Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU'nun katılımıyla gerçekleştirildi.
Program, Trabzon İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Salih SEYYAR açılış konuşması ile başladı. SEYYAR konuşmasında, yerelde kamu-sivil toplum ilişkisin önemine ve yerelde özellikle son yıllarda hızla artan başarılı iş birliklerine dikkat çekti.
SEYYAR’dan sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye çıkan Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürü Erkan KILIÇ, ülkemizde son 17 yılda demokratikleşme ve sivilleşme alanında yapılan reformlardan, dijitalleşme alanında Genel Müdürlüğün yürüttüğü faaliyetlerden, sivil topluma ve vatandaşa yönelik e-devlet hizmetlerindeki gelişimden bahsetti. Dernekler Dairesi Başkanlığından, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğüne geçiş süreci ve sonrasında hayata geçirilen çalışmalardan ve ileride yürütülmesi planlanan çalışmalar hakkında bilgi veren KILIÇ daha sonra “Yasal Çerçeve ve Kapasite Geliştirme Projesi” nin kapsam ve faaliyetlerini aktararak konuşmasına son verdi.
KILIÇ’tan sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye çıkan Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, sivil toplum kuruluşlarının, gönüllülük esasına dayalı faaliyet gösteren yapılar olduğunu aynı zamanda bir toplumsal değerler birlikteliği olarak, eşitlikçi ve adil bir toplum oluşturma hedeflerinin olduğunu vurgulayarak, toplumun temel ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarına çözüm bulabilmek amacıyla devletten bağımsız ancak bir paydaş olarak devlet ile birlikte faaliyet yürüttüklerini ifade etmiştir. Bu anlamda, halkın, kendilerini etkileyen konularda toplumsal katılım gösterebildiği mecralar olan STK'ların önemli vazifeler ifa etmesi sebebiyle kamu sektörünün STK'ları önemli paydaşlar olarak gördüğüne değinmiştir. Yine ülkemizde özellikle son yıllarda artan sivil toplum bilinci ve inisiyatifine, sivil topluma yönelik desteklerin artmasına ve kamu sivil toplum iş birliğinde yaşanmakta olan artışa değinmiştir.
Açlış konuşmalarının ardından programa, Sosyal Girişimcilik, Sivil Topluma Yönelik Finansman Kaynakları, Dijital Araçlar ve Uygulamalar, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan proje destekleri ve Sivil Toplum Mevzuatı konularında yapılan sunumlarla devam edildi.
Programın ikinci günü Avrupa’dan iyi uygulama örneklerinin incelenmesi ile Kamu-Sivil Toplum işbirliğinin ve STK’ların iletişim becerilerinin artırılması konularında kamu ve STK temsilcilerinin interaktif olarak katılımıyla çeşitli atölye çalışmaları yapılarak tamamlandı.