İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından Sivil Toplum Çalıştaylarının ikincisi İstanbul’dan sonra Antalya’da gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığınca finanse edilen ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen “Yasal Çerçeve ve Kapasite Geliştirme Projesi”nin, “Sivil Toplum Çalıştayı” etkinliği Antalya’da gerçekleştirildi.
STK ve kamu temsilcilerinin yanı sıra akademisyenlerin de katılımlarıyla gerçekleştirilen program, Antalya İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Hüseyin KURTAY’ın açış konuşması ile başladı. KURTAY konuşmasında, programın içeriğinden bahsederek, yaşanan afet olaylarında STK’ların aldıkları role değindi. KURTAY, STK’ların ihtiyaç duyulan zamanlarda kamu kurumlarıyla etkin bir iletişim ve iş birliği içerisinde olduğuna vurgu yaparak katılımcıların görüşlerinin kendileri için bu anlamda çok önemli olduğunu ifade etti.
KURTAY’dan sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye çıkan Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Adnan ZENGİN, On Birinci Kalkınma Planı’nda, sivil toplum başlığı altında belirlenen hedeflere ulaşma konusunda Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün kilit kurum olarak belirlendiğini ifade etti. Konuşmasında üniversiteler bünyesinde teşekkül ettirilen Sivil Toplum Merkezlerinin yaygınlaştırılması çalışmalarına ve üniversitelerin yanı sıra STK’lar ile ortak yürütülen Sivil Toplum Strateji Belgesi ve Eylem Planı taslağı hakkında yürütülen çalışmalara da değinen ZENGİN, STK’ların iş ve işlemlerinin kolaylaştırılmasına yönelik dernekler mevzuatında yapılan son değişikliklerin önemine vurgu yaptı. Ayrıca ZENGİN, yapılan mevzuat değişiklikleri ile dijitalleşmenin yolu açılarak kırtasiyecilik ve bürokrasinin en aza indirilmeye çalışıldığını belirtti. ZENGİN son olarak, sivil toplum alanında ihtiyaç duyulan çevrimiçi uygulamaların geliştirilmesi için çalışmaya devam ettiklerini ve bu uygulamaların entegrasyonu için Gelir İdaresi Başkanlığı ile ortak çalışmalar yürütüldüğünü belirterek konuşmalarını tamamladı.
Açış konuşmalarının ardından program içerisinde, yaklaşık 15 bin STK ve kamu görevlisinin katılımı ile gerçekleştirilen anket çalışmasının analizi ile yurt dışı mevzuat ve iyi uygulama örnekleri raporu ön bulgularının sunumu yapılarak katılımcıların görüş ve düşünceleri alındı. Ardından gönüllülük ve dijitalleşme konularında atölye çalışmaları gerçekleştirildi.
Programın ikinci gününde ise şeffaflık ve hesap verebilirlik, yardım toplama ve bağış kabulü ile sosyal girişimcilik konularında atölye çalışmaları yapılarak katılımcılar ile Çalıştayın genel değerlendirilmesi yapılmış ve ardından iki gün süren Antalya Sivil Toplum Çalıştayı tamamlanmıştır.