GENEL TANIM: Belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için kurulan yasal bir topluluk.
MEVZUAT TANIMI: Gerçek veya tüzel en az yedi kişinin kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları, tüzel kişiliğe sahip kişi toplulukları.
Fiil ehliyetine sahip gerçek veya tüzel kişiler, önceden izin almaksızın, Türk Silâhlı Kuvvetleri ve kolluk kuvvetleri mensupları ile kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevliler özel kanunlarında getirilen kısıtlamalar dahilinde, Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olan yabancı gerçek kişiler, dernek kurabilirler veya kurulmuş derneklere üye olabilirler.
15 yaşını bitiren ayırt etme gücüne sahip küçükler yasal temsilcilerinin yazılı izni ile çocuk dernekleri kurabilir veya kurulmuş çocuk derneklerine üye olabilirler.
12 yaşını bitiren küçükler yasal temsilcilerinin izniyle çocuk derneklerine üye olabilirler ancak yönetim ve denetim kurullarında görev alamazlar, çocuk derneklerine 18 yaşından büyükler kurucu veya üye olamazlar.
Hukuka veya ahlâka aykırı amaçlarla dernek kurulamaz. Tüzüklerinde gösterilen amaç ve bu amacı gerçekleştirmek üzere sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları dışında faaliyette bulunamazlar.
Anayasa ve kanunlarla açıkça yasaklanan amaçları veya konusu suç teşkil eden fiilleri gerçekleştirmek amacıyla kurulamaz.
Askerliğe, millî savunma ve genel kolluk hizmetlerine hazırlayıcı öğretim ve eğitim faaliyetlerinde bulunamaz, bu amaçları gerçekleştirmek üzere kamp veya eğitim yerleri açamazlar. Üyeleri için özel kıyafet veya üniforma kullanamazlar
Kamu yararına çalışan dernekler, Cumhurbaşkanı kararıyla tespit edilir. Dernekler Yönetmeliğinde Kamu Yararı şartları aşağıdaki gibi belirtilmiştir:
Bir derneğin kamu yararına çalışan derneklerden sayılabilmesi için,
Dernek adlarında; Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal kelimeleri ile bunların baş ve sonlarına getirilen eklerle oluşturulan kelimeler İçişleri Bakanlığının izni ile kullanılabilir.
Derneklerin, mevcut veya mahkeme kararıyla kapatılmış veya feshedilmiş bir siyasî partinin, bir sendikanın veya üst kuruluşun, bir derneğin veya üst kuruluşun adını, amblemini, rumuzunu, rozetini ve benzeri işaretleri ya da başka bir ülkeye ve daha önce kurulmuş Türk devletlerine ait bayrak, amblem ve flamaları kullanmaları yasaktır.
04/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Dernekler Kanununun kapsamına giren ve tüzel kişiliği bulunan dernekler ile derneklerin oluşturduğu federasyon ve konfederasyonlar başvuru yapabilir.
Projenin aşağıdaki bileşenlerden oluşmasına dikkat edilmelidir:
Neler proje olarak değerlendirilir?
Proje başvuru rehberi temel dokümandır. Dikkatli bir şekilde okunmalı, rehberde yazılan kurallara riayet edilmelidir.
EMİN OLUN!