Başarılı bir Kamu-STK iş birliğinde, sağlam bir iş birliği tasarımı, her düzeyde kamu çalışanı ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri arasındaki iş birliğine olanak veren iş birliği araçlarının kullanımına etkin bir biçimde imkan vermelidir.
Sivil toplumun, kendilerini etkileyecek kararlara yönelik görüş ve katkılarının alınmasını öngören iş birliği sürecinin yararlı ve etkin bir biçimde tasarlanabilmesi için, Avrupa Konseyi Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı (INGO) çıktıları ışığında geliştirilmiş Sivil Toplumun Karar Verme Sürecine Katılımıyla İlgili İyi Uygulama İlkeleri kapsamında karar verme mekanizmalarına katılım süreci 4 aşamadan oluşan bir süreç olarak değerlendirilmiştir.
Bilgilendirme: Kamu çalışanlarının sivil toplum kuruluşlarına yönelik olarak herhangi bir konuda gerçekleştirdikleri bilgi verme aşamasıdır. Kamu çalışanlarından sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelik tek taraflı olarak bilgilerin verildiği bu aşamada, aktarılan bilginin toplumun tüm kesimleri için açık, net ve anlaşılır olması gerekir.
Bilgilendirme araçlarına örnek olarak internet üzerinden kamuoyunun erişimine açık veri tabanları, broşür, poster, afiş, yayın panosu, basın duyurusu, basın toplantısı, web sitesi, araştırmalar, raporlar, dergiler, bültenler ve kampanyalar gösterilebilir.
İstişare (Danışma): Kamu çalışanlarının, herhangi bir konuya ilişkin olarak sorun, ihtiyaç ve isteklerin tespitinde; faaliyet ve hizmetler ile mevzuata yönelik uygulamaların değerlendirilmesinde, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin görüşlerinin alındığı ve deneyimlerinin aktarıldığı süreçleri ifade eder.
İstişare araçlarına örnek olarak, anket, odak grup tartışması, söyleşi, halk toplantıları, yuvarlak masa toplantısı, istişare/danışma toplantıları, soru-cevap oturumlarını içeren paneller ve web tabanlı forum gösterilebilir.
Diyalog: Kamu çalışanlarının ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin karşılıklı fayda temelinde ve ortak gündem çerçevesindeki sorunların çözümünü detaylı bir biçimde birlikte değerlendirdikleri aşamadır.
Diyalog araçları kapsamında çalıştaylar, koordinasyon kurulları, belediye komisyonları ve çalışma grupları örnek olarak verilebilir.
Yukarıda belirtilen katılım sürecinin aşamaları ile Kamu-STK arasında yaşanan iş birliklerine yol gösterici ilkeler ortaya konulmuştur. Böylelikle, kamu kurumları ve STK’lar arasındaki etkileşimin etkin bir biçimde sürdürülmesi ve yerel ve ulusal düzeydeki demokratik süreçlere sivil toplumun katılımının artırılması hedeflenmiştir.
Avrupa Konseyi Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı sonucunda hazırlanan Sivil Toplumun Karar Verme Sürecine Katılımıyla İlgili İyi Uygulama İlkeleri Belgesini aşağıdan indirebilirsiniz.